top graphic
top graphic
Picture of clouds
top graphic
item1

Sitemap

Hvordan jeg fik racekat ved

Skrevet af Camilla Baird, Primprau's Korater 
- det eneste Koratopdræt i Danmark

item5

catgifLad mig starte med begyndelsen. I eftersommeren 1990 fik jeg min første kat. En sortsmoke med hvidt huskat - Victor...

Samme efterår holdt Racekatten sit første Huskatteshow. Victor var flot og sød, så dér skulle han selvfølgelig med. Han vandt da ogs BIS, idet han var den mindst vilde (ud af to) i panelet! Set i bakspejlet, burde jeg allerede på det tidspunkt have indset, at Victor ikke var til udstillinger. Men det var jeg! Så flere bidte stewards/dommere senere indså jeg, at hvis jeg skulle på flere udstillinger, måtte det blive uden kat - eller ihvertfald med en anden kat! Nu begyndte jeg at interessere mig for de forskellige racer. Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg var til korthårsracerne. De langhårede krævede for meget pelspleje og så så sure ud med deres sammentrykkede ansigter. HviIken korthårskat? Der var sa mange. Jeg havde i julegave fået Politikens Kattebog, hvori jeg mest havde brugt dyrlægeafsnittet. Nu studerede jeg racekatte-afsnittet grundigt. Rimeligt hurtigt bestemte jeg mig for en kat uden ekstremer, helst blå. Russian Blue var tiltalende. Jeg besøgte flere "russer" -opdrættere med killinger, men dem jeg faldt for, var allerede solgt. Meeen, i bogen var der et billede af en race, der så spændende ud - Koraten. Jeg forespurgte rundt omkring i katteverdenen om, hvor der fandtes Korater henne, da der i bogen også stod, at en sådan aldrig havde forefandtes i Danmark. Jeg fik mange venlige svar om, at det vidste man ikke, men man havde vist nok set en i Jylland på en udstilling for mange år siden. Et svar satte en djævel i mig "hvorfor tage flere blå katte til Danmark, dem har vi nok af i forvejen"! Efter den besked ville jeg ihvertfald ikke opgive at finde en! Samme sommer, 1992, var jeg utrolig heldig.

Racekatten bragte en lang, velillustreret artikel om Koraten, skrevet af Elfi Kleive, som tog Koraten med til Norge fra Thailand for 20 år siden. Hun var også primus motor i at få den godkendt i Fife. Det blev den i 1982. Jeg tog til Norge i efterårsferien 1992 og besøgte Elfi Kleive, hendes mand og hendes katte en eftermiddag. Jeg faldt pladask for Koratens udseende! - den havde alt det, jeg havde savnet hos "russeren". Temperamentet var også alt, hvad jeg ønskede mig! Blidt, tillidsfuldt, legesygt og på ingen måde påtrængende! Jeg tog hjem igen fast besluttet på, at skulle jeg nogensinde have en racekat, skulle det være en KORAT. Men at jeg godt kunne vente lidt med familje-forøgelsen. (Min økonomi var lidt tvivlsom på det tidspunkt.)Men s skete der noget højst uventet! En aften ringede min telefon, (det i si selv var ikke særlig uventet). Det var Ann-Lis Lund (det var meget uventet, da vi ikke kendte hinanden endnu). Hun fortalte mig en sørgelig historie om et ungt par, der var flyttet fra Sverige med tre katte. De var flyttet tilbage igen - uden kattene, da de ikke havde råd til karantæne-udgifterne. Derved var der "strandet" en Korat i Danmark. Om jeg måske ville være interesseret at overtage denne Korat? De "russer"-opdrættere, jeg havde besøgt den sommer, havde fortalt hende, at jeg havde været interesseret i Koraten. Jeg måtte styre min begejstring - hvor heldig kan man være! Jeg tog ud og besøgte Koraten på dens opholdssted - ikke uden en vis nervøsitet. Lignede den mon dem jeg havde set om sommeren? Var hun mon blevet sky eller nervøs ved at have flytter flere gange (man hører jo så meget!)? Ikke havde jeg set hende, før jeg var solgt til stanglakrids! Hun var pragtfuld! Jeg tog hende med hjem på stedet. Hun hed(der) Sawat's Kirilin, til daglig kaldet Kitty.

item6

Kitty har nu boet hos mig og Victor i to dejlige år. Hun har virkelig bragt mig meget lykke ved at være den blide kat hun er, og ved at jeg gennem hende har mødt mange søde kattemennesker, både i Danmark og i Norge! Hun har åbnet en helt ny verden for mig, som jeg meget nødig vil undvære i fremtiden! Nu håber jeg også bare, at hendes killinger får nogle gode hjem, så de kan sprede den glæde det er, at have en Korat i huset. Efter at papirarbejdet var ordnet, begyndte hendes udstillingskarriere. Hun klarede sig fint. Mit største "problem" var/er at forklare publikum forskellen på en Korat, en Russian Blue og en blå Burmeser. Flere mente (mener stadig), at Koraten ligner en krydsning mellem en Russian Blue og en blå Burmeser. Der var/er også mange, der har en Korat gående hjemme på gården - farven er ihvertfald den samme! Kitty har haft en strålende udstillingskarriere til International Champion, der inkluderer en udstilling i Finland, hvor hun for første gang var i konkurrence med artsfæller. Hun vandt BIV - jeg var pavestolt! I 1993 blev jeg spurgt af Elfi Kleive, om jeg ville huse en USA-importeret hankat i nogle mneder, så han kunne komme til Norge udenom karantænen. Jeg ville f alle udgifter refunderet, plus en parring af min hunkat for ulejligheden. Et sådant tilbud siger man ikke nej til! Efter lidt "indkøringsvanskeligheder" blev Kitty parret.

item7

Hoo's, hankatten, udstillingskarriere begyndte. Han blev International Champion på et halvt år - flot! l uge før Kitty's nedkomst tog Hoo til Tyskland, hvor han skulle parre 2 piger - og have sit sidste CACIB mod IC-titlen - inden han skulle til Norge, hvor han er nu. Den 29-06-94 tidligt om morgenen nedkom Kitty med 4 store og sunde killinger. Hun klarede det stort set selv, men jeg måtte ikke gå fra hende. Hun er en vidunderlig mor for sine 4 piger - utroligt opofrende. Jeg har helt ondt af hende ind i mellem. Killingerne, der nu er fem mdr., tyranniserer hende til tider, hvis ikke jeg griber ind. Alle 4 "små" er meget gode og med et pragtfuldt temperament. Den ene er rejst til Finland, hvor den gør stor lykke blandt opdrætterne deroppe. De er imponerede over hendes venlige og blide sind. De fortæller også, at hendes pels har en farve og sølvskær, de ikke har set bedre i flere år. (Jeg håber, de vil bruge hende flittigt i avlen.) Hun har allerede været på sin første finske udstilling - i konkurrence med flere Korat-killinger - hvor hun blev BIV-killing! Det blev jeg glad for at høre.

Hvis nogen, efter at have læst dette, skulle have fået lyst til at vide mere om Koraten - eller at se dem i levende live, er I meget velkomne til at kontakte mig. Jeg er meget interesseret i at modtage kattebesøg. En anden mulighed kunne være at tage ud og præsentere Koraten - Lykkekatten fra Thailand med de 1000-rige aner for en gruppe interesserede mennesker!

item8

Billeder på denne side::

1. EC.EP. Primprau's Meo Hao, WW99, WW00 as a kitten

2. EC. Primprau's Blue Emerald

3. GIC. Sawat's Kirilin

4. IC. IP. Yang Chen Ma Hoo Who's, DM

Camilla Baird Primprau's Korat Cattery © 2003

korat3
dkprimpraus2

 

 

item14

 

 

item3 yhst22884754111614207712915895