top graphic
top graphic
Picture of clouds
top graphic
item1

Sitemap

Koraten

Lykkekatten fra Thailand

item4

catgifKorat-katten kommer fra den nordøstlige provins i Thailand, der hedder Korat. Thaifolket kalder ogsåkatten Si-Sawat, fordi den har farve som kernerne af sawat-frugten, en uspiselig frugt der vokser i Thailand.

I Thailand anses Koraten for at være en lykkekat, fordi den har farve som regnskyer, sølvskær som penge, og øjne med farve som nyspiret ris - altså hele kattens udseende peger hen mod velstand. I et gammelt digt siges det, at Koraten har kropsfarve som sawatfrugtens kerner, pelsen er glat med rødder som skyer og spidser som sølv. Øjnene skinner som dugdråber på et lotusblad. Mere poetisk kan det ikke siges!

Thaifolket værdsætter Koraten som symbol på held og lykke så højt, at kattene gives som gaver til mennesker, som nyder stor respekt og social anseelse. Ejeren sætter så stor pris på sin Korat, at han låser sit hus, når han går hjemmefra. Det er ellers ikke almindelig praksis i Thailand - men sin Korat vil han ikke miste for alt i verden!

Koraten er en renavlet race, men i modsætning til andre racer er den renavlet gennem naturen. Den har fået sin specielle skønhed ved at have levet frit i naturlige omgivelser i flere hundrede år - uden menneskets indblanding.

Forfaderen til Koraten er en junglekat, som stadig lever i nogle af de mest afsides liggende dele af Thailand. Koraten har i dette frie liv selv valgt sine partnere. Ifølge naturens love betyder det, at kun de bedste og stærkeste katte overlever til at føre slægten videre.

Koratens krop er både smidig og kompakt. Den er skabt til raske spring og udholdenhed med en spændstighed og elegance, som var den gjort af stål.

Hovedet er kraftigt, ligesom man ser det hos vildkatte. I den tætte jungle har kroppens bløde linier hjulpet Koraten til at jage lydløst og umærkeligt.

Øjnene, der er meget store og lysende, har også været til hjælp under jagten. De varierer i farven fra at være gyldentgrønne i dagslys til at have en klar smaragdgrøn glød om natten. Uanset farven er øjnene altid opmærksomme og på vagt - de er tilsyneladende en bundløs kundskabskilde om tiden langt tilbage i det fjerne asiatiske land, Thailand.

Kattens store øjne er beskyttede af en benkam, som går over øjnene ned til de brede kindben. Det er denne "øjenbrynskam", der giver Koraten det specielle hjerteformede ansigt. Den korte, let nedoverbøjede næse og det veludviklede næseparti med en kraftig hage understreger hjerteformen. Over øjenbrynskammen er der en fordybning eller rille (især hos ældre hankatte), som man også finder hos Thaileoparden.

Ørerne, som er placeret højt på hovedet, er store og meget brede ved basis. De er altid rettet direkte mod den interessante lyd. Koratens lydømfindtlighed gør, at det er vigtigt at vænne den til hjemmets forskellige lyde gradvist.

item5
item6

Koraten har et fabelagtigt temperament. Den ynder og har en egen evne til at omgås mennesker - og deltager gerne i alt hvad man laver. Koraten elsker at lege - enten med sig selv og eller legetøj - men bedst er det, hvis man kan lege med sit menneske. Til trods for at det kan gå vildt for sig under legen, er den vældig forsigtig. Den er også klog og har ingen vanskeligheder med at passe ind i en familie. Det er forskelligt, hvor meget de snakker - nogle snakker kun når madskålen er tom eller de vil kæle, andre kommenterer alt hvad der sker. En ting er sikker - man er aldrig i tvivl, når de prøver at opnå noget!

I Thailand har man opdrættet Korater længe, men for 30 år siden kom det første par Korater til Amerika. Siden er antallet vokset betydeligt - der er også importeret flere katte fra Thailand. Alle Korater skal kunne spore deres aner tilbage til Thailand, ellers er de ikke Korater. På den måde mener man at kunne hævde, at Koraten er en af de få stadigt originale racer. Den første Korat, Sawat's Kirilin (en hunkat ) kom til Danmark i 1992 fra Norge, hvor man har avlet Korater i 25 år.

Camilla Baird Primprau's Korat Cattery © 2003

item7

Billeder på denne side:

1. GIC. Primprau's Ngongee Nguhn

2. 2 Primprau's kittens

3. EC. Primprau's Blue Emerald

4. Primprau's Suay Phichit

korat3
dkprimpraus2

 

 

item16

 

 

item3a yhst22884754111614207712915895